Op mannendag gingen wij in gesprek met Koen Dedoncker van vzw MoveMen

“Een betere verdeling van zorgtaken is cruciaal voor de gelijkwaardigheid”. Europa WSE gaat in gesprek met Koen Dedoncker van vzw MoveMen

Op 19 november vierden we Internationale Mannendag. Naar aanleiding daarvan zetten we mannen in de bloemetjes die werken rond gender en gendergelijkwaardigheid. Dit jaar trokken enkele genderspitsen van Europa WSE naar de vzw MoveMen, waar ze in gesprek gingen met Koen Dedoncker van vzw Zijn.

MoveMen is een initiatief van vzw Zijn – Beweging tegen geweld, en RoSa vzw – kenniscentrum voor gender en feminisme. Vanuit MoveMen zetten deze organisaties projecten op die jongens en mannen engageren binnen de strijd voor gendergelijkheid en geweldpreventie. Daarnaast coördineert MoveMen het Platform MoveMen, een Belgische netwerk van organisaties die zich vanuit een intersectioneel perspectief verdiepen in het thema mannelijkheid. MoveMen is trouwens ook gelinkt aan een internationaal platform Engage Men dat over heel de wereld deze missie wil uitdragen.

MoveMen heeft al diverse projecten uitgewerkt: zo is er bijvoorbeeld een zeer boeiend project dat gericht is op mannelijke gedetineerden, want mannen maken 90% van de gedetineerden uit. MoveMen gaat in gesprek met deze gedetineerden om hen te helpen positieve vormen van mannelijkheid te ontdekken. Een tweede project, Equischools, richt zich naar leerlingen en hun leerkrachten in het middelbaar onderwijs. Tijdens een intensief traject werken ze met de leerlingen rond thema’s als gendergelijkwaardigheid, discriminatie en geweld. Er werd onlangs een vernieuwde handleiding opgesteld: deze zal op 30 november tijdens een conferentie worden voorgesteld.

Ook de situatie van mannen en vrouwen op de arbeidsmarkt kwam ter sprake. Volgens Koen is een betere verdeling van de zorgtaken van cruciaal belang om te komen tot gelijkwaardige participatie van mannen en vrouwen. Daarbij zou het gelijkschakelen van vaderschapsverlof met dat van moederschapsverlof een grote stap voorwaarts zijn.

Wil je meer weten over deze organisatie en de projecten? Surf dan naar www.movemen.be.