Gender mainstreaming

De Europese Unie hecht veel belang aan gender en gender mainstreaming. Het resultaat hiervan is het Europees Pact (2011-2020) dat gender gerelateerde verschillen op de arbeidsmarkt wil wegwerken en streeft naar een gezonde balans werk-privé voor zowel mannen als vrouwen. Recent heeft de Europese Commissie ook nog een strategie voor gendergelijkheid 2020-2025 ontwikkeld.
Het spreekt dan ook voor zich dat het ESF Vlaanderen eveneens belang hecht aan gender en gender mainstreaming in het operationeel programma en in de projecten.

Maar wat is nu het verschil tussen sekse en gender?

Het woord geslacht of sekse slaat op het lichamelijke aspect van mannelijkheid en vrouwelijkheid; deze zijn dus bijna onveranderbaar.

Gender gaat over de maatschappelijke invulling van mannelijkheid en vrouwelijkheid, over wat onze omgeving verwacht en aanvaardt van een geslacht. Gender is dus een culturele constructie en bijgevolg onderhevig aan verandering. Zo gaat men ervan uit dat jongens sportiever zijn, ‘omdat ze nu eenmaal competitief en agressief zijn’. Meisjes daarentegen houden meer van kinderen, ‘omdat ze nu eenmaal zacht, lief en zorgend zijn’. Deze kenmerken worden zelden in vraag gesteld. Men gaat ervan uit dat ze een biologische oorsprong hebben en dus geen verklaring nodig hebben.

En wat is dan gender mainstreaming?

Kort samengevat betekent gender mainstreaming ‘het integreren van gendergelijkheid in het dagelijks beleid’. Bij elke beslissing moet worden nagegaan of de beslissing of maatregel rekening houdt met de verschillen tussen mannen en vrouwen of met het effect ervan op mannen en vrouwen.

We helpen je op weg om gender te integreren in je project

Gender integreren in een ESF-project hoeft geen hogere wiskunde te zijn. Wil je toch wat inspiratie? Dan helpen we je op weg met een brochure over gendermainstreaming en een FAQ waar we zoveel mogelijk antwoorden proberen te geven op al je gender vragen.

Bovendien willen we voor een onderstaande thema's een aantal instrumenten ter inspiratie meegeven om je op weg te helpen in je gender queeste.

Sensibilisering

Het is echter ook van belang om in je sensibilisering rekening te houden met gender.

  Bekijk hier onze sensibiliseringsstrategie

  Bekijk hier onze gids over genderneutraal taalgebruik.

   

   

  Gendertips

  Elke maand brengt ESF Vlaanderen een Nieuwsbrief uit. Hierin staat heel wat waardevolle informatie over nieuwe oproepen, projecten in de kijker en dergelijke meer. Maar we proberen ook iedere maand een goede gendertip mee te geven. Dit kan een goede praktijk of interessante gender tool zijn, maar ook een leuke cartoon, of wedstrijd. Wil je onze gendertips nog eens nalezen bekijk ze dan zeker hier onder de rubriek MIss-X-stER - voor een duurzame mix!

   

  Contactpersoon: 

  Annemie Roets

  Annemie Roets
  T:
  02/552 83 33

  Bijlagen: