ESF-ambassadeurs 2020

Ambassadeur Werkbaar Werk: Kunlabora met Povigo

Povigo bouwde sinds januari aan een groei-app voor mensen die na een burn-out terug stappen richting arbeidsmarkt willen zetten, samen met een jobcoach. De app geeft ruimte voor persoonlijke notities en reflecties, groei in soft skills en stappen naar werk, en maakt dit traject inzichtelijk met een aantal data science technieken.

Motivatie van de vakjury:
Kunlabora heeft grote plannen voor een mediacampagne om meer visibiliteit te geven aan de problematiek van burn-out en digitalisering als oplossing voor maatschappelijke problemen, en de faciliterende rol die het ESF hierin kan spelen.
Ze hebben een mooi en inspirerend project dat een breed publiek aanspreekt. Ze hebben ook een sterk partnerschap en zetten technologie in op een doordachte manier. De combinatie jobcoaching en app lijkt een goede formule. Ze hebben een heel empowerende benadering, vanuit de persoon zelf.
Leuk filmpje dat mooi opbouwt.

Meer info.

 

Ambassadeur Arbeidsbemiddeling en sociale inclusie: Konekt met Hotspots voor Talent

Wat als leerlingen, leerkrachten, directeurs, ouders, lokale bedrijven en organisaties in denktanks brainstormen over de school van de toekomst? En ze die ideeën omzetten in een experiment? 3 scholen in Brugge en Wetteren gaan samen met Konekt de uitdaging aan. Ze buigen zich samen over fundamentele vragen: Hoe spelen we beter in op de noden en talenten van iedere individuele leerling? Hoe maken we van de school meer dan de vier muren van het schoolgebouw? Hoe leggen we slim de brug naar de arbeidswereld? En vice versa.

Motivatie van de vakjury:
Heel innovatief verhaal en uitdagend thema over fundamentele veranderingen van leren binnen de schoolcontext. Een inclusief verhaal waar ook kwetsbare jongeren worden mee betrokken en waar een link gelegd wordt tussen de bedrijfswereld en onderwijs.

Mediageniek project met een verfrissend filmpje waarin ze via digitale storytelling aantonen de doelgroep goed te begrijpen. Als ambassadeur zullen ze kwaliteitsvol communicatiemateriaal ontwikkelen, waarbij ze via storytelling de verhalen van leerkrachten, leerlingen, ouders, bedrijven en andere partners naar een breder publiek zullen verspreiden.

Meer info.

 

Ambassadeur Levenslang Leren: Vivo vzw met Ziedet? Zorg voor Dialoog

Werken in de zorg is meer dan ooit werken in en met diversiteit, stelt VIVO vast. De Vlaamse koepelorganisatie voor de social profit wil zorgverleners helpen omgaan met cliënten en collega’s op deze superdiverse werkvloer. Om tot een constructieve ontmoeting te komen, is een gedeelde dialoog en een cultuursensitieve basishouding essentieel, weet Democratische Dialoog. In deze gedeelde ‘Zorg voor dialoog’ vonden we elkaar. We sloegen de handen ineen binnen het gelijknamig AMIF-project. De succesvolle co-creatie resulteerde eind 2019 in Ziedet?. Dit blended leertraject richt zich tot vormingsverstrekkers in zorgorganisaties en leerkrachten in zorgopleidingen. Zij krijgen toegang tot een online leerplatform dat 6 e-learningmodules en flankerende leerwijzers bevat. De modules prikkelen hun cursisten om een cultuursensitieve basishouding aan te nemen en zo, vanuit hun verworven inzicht in de eigen culturele waarden en normen, empathisch en constructief dialoog te voeren.

Motivatie van de vakjury:
Vivo wil met het prijzengeld echt inzetten op het dieper dissemineren van het project. Via het organiseren van train de trainer-sessies voor opleiders van zorgpersoneel en workshops voor vakbondsmedewerkers in social-profitorganisaties willen ze een cultuursensisitieve basishouding bij zorgpersoneel verder ingang doen vinden.   Heel relevant product in deze tijden en daardoor ook mediageniek. Ze ondersteunen met hun project de cultuursensitiviteit in de zorgsector. Daarbij is het een e-tool en zetten ze hiermee in op digitalisering.
Het filmpje is goed gemaakt en dynamische, variatie in sprekers, tekst, tekeningen, animatie, … het nodigt om meer te weten te komen over het product.

Meer info.