Mix! Een set tools voor evenwicht in diversiteit

Wat? Een set tools voor evenwicht in diversiteit

Deze set helpt acties op de rails zetten en enkele vaak voorkomende valkuilen vermijden bij de realisatie van een goede diversiteitsbalans in een organisatie. Let wel, het is geen strikt afgebakende set van vuistregels. Het gaat om een combinatie van verschillende acties en initiatieven. MIX! is gebaseerd op gespecialiseerde literatuur, onderzoek, ervaringen binnen de Johnson & Johnson bedrijven en goede praktijken van andere ondernemingen. Veel van de tools komen àlle medewerkers ten goede en bevorderen de algemene personeelstevredenheid.

Hoe? Directe acties en subtiele aandachtspunten

Deze set tools helpt op alle niveaus van de organisatie het personeel evenwichtig en divers samenstellen.
Hij bevat heel wat tips, do’s en don’ts. Hij is te gebruiken als een inspiratiegids voor iedereen die te maken heeft met peoplemanagement. MIX! mengt acties met een tastbaar effect op diversiteit en subtielere aandachtspunten voor een bedrijfscultuur die diversiteit bevordert.

Voor wie? Peoplemanagers voor hun ‘diverse’ doelgroepen

Aangezien goed peoplemanagement de gedeelde verantwoordelijkheid is voor hr-managers en lijnmanagers, trekt men hier niet altijd een strakke grens tussen beide doelgroepen: veel van de tips en tools zijn bruikbaar voor allebei. Al deze peoplemanagers kunnen er hun beleid ten voordele van diverse medewerkers mee uitbouwen.

Auteurs en achtergrond: Positieve actie centraal

Auteurs zijn een hr-team bij Janssen Pharmaceutica NV in België. De set maakt deel uit van de positieve actie om een betere genderbalans te bereiken binnen de Johnson & Johnson bedrijven. Hij is niet bedoeld als een vorm van positieve discriminatie. Positieve actie omvat maatregelen om de kansen voor bepaalde doelgroepen te verhogen zonder positieve discriminatie te gebruiken. Positieve discriminatie gaat verder en omvat een voorkeurbehandeling van mensen met specifieke persoonlijkheidstrekken omdat die groep algemeen beschouwd wordt als maatschappelijk achtergesteld.

Deze set vormt zeker geen exhaustief handboek, hij is een werk in ontwikkeling. Het redactieteam wil deze set blijven aanvullen met goede praktijken en andere nuttige instrumenten van de mensen die hem gebruiken.

Contactpersoon: 

Annemie Roets
T:
02/552 83 33

Bijlagen: